Gåsedun, muscovydun eller andedun?

Dun fra både gås og and er ekstra godt egnet som fyll i dyner og puter fordi dun har fantastiske egenskaper når det gjelder isolasjon, fukthåndtering og komfort. Jo større dun, jo bedre kvalitet på dunen. Fordi gås som oftest er en større fugl enn and, og fordi dunene dermed er større, kan gåsedun være av bedre kvalitet. Dette gjelder ikke for muscovyand da den blir større en vanlig and. Gåsedun og Muscovydun er sammenlignbare gitt at de har samme bæreevne (cuin) og dunprosent.

Med andre ord – det er ikke nødvendigvis gitt at gåsedun er bedre enn andedun. Jo høyere dunprosent og bæreevne, jo bedre er kvaliteten på dunen. Som eksempel er en dyne med 60% gåsedun ikke bedre enn en dyne med 90% andedun.

Dundyner og dunputer med muscovydun

Muscovydun eller dun fra moskusand har eksepsjonelt gode egenskaper. Denne andearten er større enn andre andearter og har derfor også større dun. Muscovydun er kjent for å ha høyere bæreevne, den har lengre levetid og egenskapene som isolasjon og fukthåndtering er spesielt gode.

Vi har valgt å benytte muscovydun i våre dundyner og dunputer på grunn av de fortreffelige egenskapene og den svært godt sporbare verdikjeden. All vår muscovydun kommer fra sertifiserte produsenter i Europa og vi fyller og produserer alle våre dyner i Norge. Dette gir kvalitetsprodukter med kort vei fra produsent til konsument.
 

Viktige begreper ved sammenligning av dundyner

Ved valg av dundyne er det noen begreper som er viktig:

  • Dunprosent
    Andelen dun og fjær i et produkt. Regelen er at jo høyere dunprosent i dynen (andel dun kontra fjær) jo bedre er kvaliteten på produktet.

  • Bæreevne (cuin)
    Jo høyere tall jo bedre er dunens evne til å isolere, og jo bedre kvalitet er det på dunen.

  • Fyllvekt
    Hvor mange gram dun/fjær er produktet fylt med. Fjær veier mer enn dun, så hvis du skal sammenligne to dyner på vekt er det viktig å se at de har samme dunprosent.